Schrijfsels over wat me aan het denken zet

Het gebeurt met enige regelmaat dat ik gebruik wil gaan maken van een dienst en dan op een ellenlang document stuit met gebruiksvoorwaarden. Meestal moet je dan iets aanvinken als ‘Ja, ik heb de gebruiksvoorwaarden gelezen en ga ermee akkoord’. De realiteit is natuurlijk dat niemand die gebruiksvoorwaarden leest en toch aanvinkt dit gelezen te hebben en akkoord te gaan. Een voorstel om dan maar een knop toe te voegen met ‘Ik heb de gebruiksvoorwaarden niet gelezen, maar ga toch akkoord’, is natuurlijk niet serieus te nemen, maar volgens mij is er wel een andere oplossing.

Zoals ik al zei is het document met gebruiksvoorwaarden vaak erg lang. Zomaar een beetje inkorten zal waarschijnlijk lastig zijn, omdat er in het document rechten en verantwoordelijkheden besproken worden, waarop wanneer dit nodig is, juridische aanspraak gemaakt kan worden. Iets dat in eerste instantie onzinnig lijkt, kan dus wel degelijk consequenties hebben op het moment dat er iets verkeerd gaat. De gebruiksvoorwaarden weglaten, of dusdanig inkorten dat ze leesbaar zijn, is dus meestal geen optie. Het gevolg is echter dat niemand (uitzonderingen daargelaten) de volledige gebruiksvoorwaarden meer leest en dat klanten dus niet meer goed op de hoogte zijn van de voorwaarden. Dat is erg jammer en daar is natuurlijk een eenvoudige oplossing voor.

Waarom vatten we de belangrijkste gebruiksvoorwaarden niet samen voor de normale gebruiker van een dienst? Het moet toch vrij eenvoudig zijn om kort op een rijtje te zetten wat de rechten en plichten van een gebruiker en van de aanbieder van een dienst zijn? De uitgebreide onleesbare versie laat je gewoon staan, met bovenaan een korte samenvatting van het geheel. Het juridische deel ligt dan nog steeds verankerd in de gebruiksvoorwaarden en het enige verschil is dat de gebruiker van de dienst op de hoogte is van zijn rechten en plichten.

PS: vergeet je niet mee te doen aan het 10-woordenspel? Geen enkele voorwaarde aan verbonden 🙂

Advertenties

Commentaren op: "Niet gelezen, toch akkoord?" (1)

  1. Moet spontaan lachen als ik de eerste alinea lees, zo bekend voor iedereen denk ik 🙂

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: