Schrijfsels over wat me aan het denken zet

“En dan worden we bekend in de hele school en over de hele wereld!” riep een meisje enthousiast tegen haar vriendinnetje toen ze mij voorbij fietsten. Het deed een glimlach op mijn gezicht verschijnen. Ik proefde in haar woorden een sterke wens om het leven als gewoon meisje te ontgroeien en een bijzonder iemand te worden. Iemand die door iedereen herkend wordt op straat, iemand die door iedereen aardig gevonden wordt. De meisjes waren een jaar of elf. Op die leeftijd had ik waarschijnlijk dezelfde wens, net als vele andere meisjes. Bekend worden, beroemd zijn, is iets waar veel kinderen van dromen. Ik heb inmiddels geleerd dat bekend zijn helemaal niet belangrijk is. Bovendien is het lang niet altijd even leuk.

Een tijdje geleden zat ik aan tafel bij De Wereld Draait Door. Ik was daar met mijn hele familie: mijn beide ouders, mijn broer, mijn zus, mijn broertje, maar ook nog een oude vrouw die ik kende. Behalve wij zat ook Steven de Jong aan tafel, je weet wel, die filmregisseur. En Matthijs natuurlijk. De oude vrouw begon enthousiast en energiek te praten. Een familielid van mij stopte haar relaas en viel, niet boos, maar toch, tegen haar uit. Ze had nog zo beloofd om niet in het fries te gaan praten, en nu deed ze het toch. Een ander familielid mompelde iets over dat ze dat toch wel begreep, dat Matthijs immers geen fries verstond, net als alle andere mensen in de studio en het grootste deel van de mensen die naar de live-uitzending zat te kijken. Bang om iets verkeerds te zeggen, hield ik angstvallig mijn mond. Steven de Jong nam het voor de oude vrouw op. ‘Moet je ’s luisteren,’ zei hij, ‘Ik versta prima fries, en wat mevrouw zegt klopt helemaal, maar wat die andere zegt, daar kan ik geen chocola van maken, daar versta ik niets van.’ Matthijs van Nieuwkerk wist niet wat hij ermee aan moest, gaf ons allemaal een hand en bedankte ons voor onze komst. Vervolgens moesten we in het publiek gaan zitten. We kozen een plekje helemaal achteraan. Ik zat in het hoekje, naast mijn zus. Het volgende item was iets met muziek. Iemand speelde gitaar en zong daar een liedje bij. De jongen bleef niet zitten, maar liep het publiek in, op mij af. Hij ging naast me zitten, keek me recht in de ogen en zong. Ik wist niet zo goed wat ik ermee aan moest. Moest ik hem in het oor fluisteren dat ik niet op mannen val? Ergens vond ik het leuk dat hij juist mij uitkoos, maar ik kon niet echt genieten van de aandacht, omdat ik steeds mijn gezicht in de plooi moest houden. Het was natuurlijk live op tv en waarschijnlijk behoorlijk ingezoomd. Daar werd ik zenuwachtig van. Dan ga ik raar glimlachen en dat ziet er dan heel gek uit. Mijn zus pakte het handiger aan en vroeg de jongen in elk geval nog om een handtekening, die hij vervolgens midden in een tekening zette die ze aan het maken was, maar dat scheen ze niet zo erg te vinden. Daarna was de uitzending afgelopen en liepen we de studio uit. Toen ik naar mijn broertje keek, viel het me plotseling op dat hij kleiner was dan ik, terwijl hij al jarenlang een hoofd langer is. Hij zag eruit zoals zo’n acht jaar geleden. Ik vroeg hem wat er met hem gebeurd was. Hij begreep me niet.

Op dat moment besefte ik ook dat er iets niet klopte aan dit alles. Waarom waren wij eigenlijk uitgenodigd om bij Matthijs aan tafel te komen? Waar ging het item eigenlijk over? Ik lag plots in mijn bed en vroeg me af waar deze droom vandaan gekomen was. Zit er diep binnenin mij toch nog een wens om bekend te worden?

 

Advertenties

Commentaren op: "Met Matthijs aan tafel" (1)

  1. kimberleyzwiesereijn zei:

    En het is je weer gelukt. Je hebt mij weer helemaal meegesleept in je verhaal, haha. Echt heel erg mooi geschreven.

    Ik zou zelf best bekend willen zijn, maar ik wil ook gewoon mijn privacy en dat zijn twee dingen die helaas niet samen gaan. En dat is precies de reden waarom ik mijn muziek veilig in mijn kamer maak 😉

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: