Schrijfsels over wat me aan het denken zet

Nog een persoonlijke update

In korte tijd kan er ineens veel veranderen. Vorige week maandag blogde ik nog dat ik ging starten met de Research Master en dat mijn leven er het komende studiejaar dus studerend zou uitzien, en nu staat dat allemaal ineens op losse schroeven. Ik krijg namelijk steeds meer twijfels of de Research Master wel mijn ding is. Die twijfels waren er eigenlijk altijd al. Ik was er steeds al niet zeker van of de Research Master wel was wat ik wilde, maar ik dacht dat als ik het kon het misschien stom was om het niet te doen. De Research Master kent namelijk een toelating. Je wordt alleen toegelaten als je cijfers hoog genoeg zijn. Bovendien was het nu of nooit, want na afronding van een master kun je alleen tegen hoog tarief nog een tweede master doen en door mijn master Onderwijskunde nog niet af te ronden, kon ik nog voor het goedkopere tarief.

Ik besloot in elk geval een motivatiebrief te sturen om toegelaten te worden tot de Research Master, zodat ik wist of ik aangenomen of afgewezen zou worden. Op dat moment dacht ik dat ik onderzoek doen leuker vond dan andere werkzaamheden die je als Onderwijskundige kunt uitvoeren. De twijfels die ik op dat moment had, hadden meer betrekking op het nog een jaar studeren en het studeren in het Engels. Ik werd op basis van mijn motivatiebrief en cijferlijst toegelaten en besloot de master te gaan doen, vooral omdat ik bang was er anders later spijt van te krijgen.

Van de introductieweek maakte ik door ziekte alleen de eerste dag mee. Van tevoren had ik nog niet zo’n goed gevoel en eigenlijk totaal geen zin om weer een jaar te gaan studeren. Ik merkte op die dag dat mijn medestudenten hoge ambities hadden en zeer gemotiveerd waren. Maar, zoals een vriendin het verwoordde, een master doe je voor jezelf en de motivatie van anderen maakt daarbij niet uit. Toch zette dit mij aan het denken over mijn eigen motivatie. Ik merkte dat de onderzoekswereld me eigenlijk helemaal niet zo aantrok en ik eigenlijk gewoon een leuke baan als onderwijskundige wilde vinden.  Die eerste dag gaf me geen beter gevoel bij de master, maar in eerste instantie ging ik ervan uit dat dit enkel de start was en dat het allemaal wel los zou lopen.

Woensdag op donderdagnacht sliep ik erg onrustig, had ik vage dromen waar ik steeds uit wakker schrok, en donderdagochtend werd ik ziek wakker, met het gevoel: ik wil helemaal niet doorgaan met de master. Nu klinkt dit allemaal erg vaag, maar er is zeker wel een verband. Normaal gesproken heb ik nogal eens de neiging mijn gevoel te onderdrukken, of in elk geval mijn verstand een grotere rol te laten spelen, maar als ik ziek ben valt die rationaliteit weg en komt mijn gevoel sterk naar voren. Vanaf dat moment ontstond er in mij een gevecht tussen het gevoel en het verstand. Mijn gevoel zegt dat ik de master niet wil doen en werk wil gaan zoeken, mijn verstand hield me voor dat de master me meer mogelijkheden biedt.

Diezelfde donderdag besloot ik eens te kijken naar vacatures voor onderwijskundigen. Ik kon op dat moment maar eentje vinden, maar dat was er wel één die me heel sterk aansprak. Het was een functie als Onderwijskundige op een school voor voortgezet onderwijs, met taken die sterk deden denken aan mijn stageperiode in het MBO vorig jaar. Ik merkte dat ik heel erg enthousiast werd en besloot daarom ook meteen te reageren, want in de vacature stond geen einddatum. Vrijdag werd ik nog zieker en kon ik helemaal niets, behalve een gesprek aanvragen met de studieadviseur. Zondagavond had ik voor mezelf besloten in elk geval nog even door te gaan met de master, maar tegelijk ook meer vacatures te gaan zoeken.

Gisteren had ik dat gesprek met de studieadviseur. Mijn belangrijkste vraag was wat de meerwaarde van de master was naast de master Onderwijskunde. Die meerwaarde was er eigenlijk alleen als ik van plan was door te gaan in de onderzoekswereld, wat min of meer betekent dat ik een PhD-traject zou willen starten. Eigenlijk heb ik nu al genoeg van het academische wereldje, dus een PhD-traject trekt mij totaal niet aan. Voor ander werk biedt de master niet meer voordelen of kansen op werk. Het laat wel zien dat je goed gepresteerd hebt, maar dat kun je ook tonen door je gemiddelde cijfer te vermelden in je cv. En volgens mij scriptiebegeleider, waar ik ook nog even mee gepraat had, had ik dat sowieso al laten zien door mijn student-assistentschap.

Het definitieve besluit heb ik nog niet genomen. Gistermiddag heb ik gezocht naar meer vacatures en ik merk dat ik daar erg enthousiast van word. Dit bevestigt voor mij dat het een goede keus zal zijn om te stoppen met de master en een baan te gaan zoeken. Ik merk dat ik er ontzettend zin in heb om aan het werk te gaan als Onderwijskundige, maar tegelijk ben ik bang dat het niet lukt om een baan te vinden. Dat is wat me nog een beetje laat twijfelen, maar ik besef ook dat dit probleem zich anders gewoon een jaar later voordoet. Ik denk dan ook dat het besluit in feite al genomen is, alleen moet ik het nog even honderd procent zeker weten. Want als ik nu stop, kan ik niet meer terug. Nu geselecteerd zijn betekent niet dat ik volgend jaar ook nog wel kan starten. Als ik stop zullen ze me niet meer toelaten en is de Research Master definitief gesloten voor mij. Het besluit wil ik zo snel mogelijk nemen, niet alleen omdat ik dan zo weinig mogelijk studieschuld opbouw, maar ook omdat ik nu al moet samenwerken met twee medestudenten en het voelt heel vervelend om hen zomaar te laten stikken. Ik wil niet dat anderen benadeeld worden doordat ik wil stoppen met de opleiding, maar uiteindelijk moet ik de keuze voor mezelf maken.

P.S. Naar verwachting zullen er weer interessantere blogs verschijnen als mijn leven weer rechtop staat.

 

Advertenties

Commentaren op: "Nog een persoonlijke update" (1)

  1. Als je een goed gevoel krijgt bij een vacature in je huidige vakgebied zou ik (maar wie ben ik 🙂 zeggen: ga daar in door en volg je gevoel. En beterschap!

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: