Schrijfsels over wat me aan het denken zet

Op LinkedIn stond een oproep voor bloggers om een cursus van de Zakelijk Schrijven Academie te doen en er iets over te schrijven op de blog. Nadat ik de site even had bekeken besloot ik erop te reageren. Ik mocht zelf een cursus kiezen en ik koos na enige aarzeling voor de Basiscursus Zakelijke Schrijfvaardigheid. In deze blog ga ik op twee dingen in: de mogelijkheden bij Zakelijk Schrijven Academie en de cursus die ik zelf gevolgd heb. Bij dat laatste zal ik niet alleen als cursist, maar ook als onderwijskundige mijn oordeel geven.

Zakelijk Schrijven Academie biedt verschillende cursussen aan over Zakelijk Schrijven. Er is bijvoorbeeld een cursus voor het schrijven van zakelijke e-mails, voor effectieve sollicitatiebrieven en voor goede persberichten. Van de meeste cursussen is het mogelijk een preview van een paar lessen te doen. Zo kun je zien of de cursus is zoals je verwacht had en of het aansluit bij je wensen. Een cursus kun je aanvullen met Persoonlijke Feedback. Je krijgt dan extra oefeningen waar je persoonlijke feedback op krijgt. Voor deze functie moet je bijbetalen. Ik koos voor de Basiscursus Zakelijke Schrijfvaardigheid, zonder persoonlijke feedback.

De Basiscursus Zakelijke Schrijfvaardigheid geeft een overzicht van alles waar je op moet letten bij het schrijven van zakelijke teksten. Het gaat in op het schrijfdoel, de doelgroep, de afbakening van het onderwerp, de onderdelen van een tekst, bondig en helder schrijven en het juist gebruiken van grammatica. Een nadeel aan de cursus is de hoge prijs, die vanwege de hoge productiekosten van een dergelijke cursus wel te begrijpen is. De basiscursus kost normaal gesproken 337,59 euro. Dit is dan ook de duurste cursus die aangeboden wordt door Zakelijk Schijven Academie.

Wanneer ik als cursist de cursus evalueer, dan heb ik vooral geleerd op een gestructureerde manier een tekst te schrijven. Over het algemeen denk ik niet zo na over het doel van mijn teksten, de doelgroep en de afbakening van het onderwerp. Vooral het bondig schrijven was voor mij een erg waardevol onderdeel. De oefeningen die daarbij hoorden waren zeer nuttig. De cursus heeft mij vooral bewust gemaakt van het schrijfproces en heeft ervoor gezorgd dat ik beter nadenk over de structuur, de inhoud en het doel van mijn teksten.

De basiscursus Zakelijke Schrijfvaardigheid is duidelijk gemaakt met kennis van onderwijskundige principes. Zo begint elke les met een herhaling van wat er eerder aan bod is geweest. Tekst wordt afgewisseld met filmpjes waarin een persoon de cursist toespreekt. Het taalgebruik is eenvoudig en duidelijk. Het is goed te begrijpen voor iedereen, maar tegelijk niet storend eenvoudig voor cursisten met meer voorkennis. De cursus zou nog beter zijn als er meer oefeningen in zouden zitten. De extra oefeningen die aangeboden worden bij de optie Persoonlijke Feedback zouden bijvoorbeeld zonder feedback aangeboden kunnen worden. De keuze voor Persoonlijke Feedback is alleen mogelijk voor de volledige cursus. Het zou een optie zijn om deze keuze ook per opdracht mogelijk te maken. De oefeningen die wel beschikbaar waren, waren echter wel goed gekozen. Veelal moesten eigen teksten geëvalueerd worden op het thema van de les. Dit maakt je bewust van je eigen vaardigheden. Er waren ook oefeningen waarin andermans teksten geëvalueerd moesten worden. Dit geeft meer mogelijkheden tot het geven van feedback en was daardoor een goede aanvulling.

Concluderend ben ik tevreden over de cursus die ik heb gevolgd. De cursus heeft me veel geleerd en werd gestructureerd aangeboden. Zelf had ik niet gekozen voor Persoonlijke Feedback. Door hier wel voor te kiezen wordt het probleem van de weinige oefeningen opgelost. Bovendien krijg je dan persoonlijke feedback. Dit zal een waardevolle aanvulling zijn. Ik zou deze cursus aan iedereen aanraden die moeite heeft met tekststructuur en -opbouw en die zijn vaardigheden daarin wil verbeteren.

(Via groupon wordt de cursus momenteel voor een lagere prijs aangeboden. Wie de cursus wil volgen, kan dat dus het beste nu doen.)

Advertenties

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: