Schrijfsels over wat me aan het denken zet

Toen ik nog actief student was, zag ik op de Blackboardpagina van de universiteit al een oproep staan om mee te doen aan de gratis MOOC van de universiteit van Groningen. Het was een cursus over het nemen van beslissingen in een complexe wereld. Ik heb dat toen wel even bekeken, maar ik wist niet precies wat het was en liet het daarom langs me heen gaan. Ongeveer twee weken geleden ontdekte ik meer over MOOC en daar ben ik nu heel gelukkig mee. In deze blog wil ik iets meer vertellen over MOOC, mijn eigen ervaringen ermee delen, en de mogelijkheden ervan toelichten.

Wat is MOOC?

MOOC staat voor Massive Open Online Courses. Het zijn internationale cursussen die aangeboden worden door universiteiten, bedoeld om de wetenschap dichterbij de burger te brengen. Het is tegelijk een manier voor de universiteiten om hun onderwijs te promoten. Deelnemen aan zo’n cursus kan vanuit huis en er zijn geen verplichtingen aan verbonden. De cursussen duren meestal ongeveer 6 weken, waarbij elke week een bepaald thema centraal komt te staan. Voor de tijd die je kwijt bent aan de cursus geven de meesten een indicatie van drie uur. Binnen de cursus zijn er artikelen en korte videocolleges, waarbij vaak doorverwezen wordt naar andere literatuur. Er is ook altijd een discussieplatform, waarbinnen cursisten met elkaar kunnen discussiëren over de inhoud van de lessen. Sommige cursussen bieden een online meeting aan, waarbij er op een bepaald tijdstip een digitale ontmoeting plaatsvindt tussen de docenten en de cursisten. De meeste cursussen hebben ook quizzen waarin de kennis getoetst wordt, soms is er sprake van een toets aan het einde van de les en soms moet er een opdracht ingeleverd worden. De toets bestaat uit meerkeuzevragen, de opdracht wordt nagekeken door medestudenten.

Ik en MOOC

Wie mij een beetje kent, weet dat ik een nogal brede interesse heb. Het gevolg is dan ook dat ik bij het doorlopen van de lijst van MOOCs nogal veel cursussen zag staan die me aanspraken en me dus ook voor nogal wat cursussen heb ingeschreven. Ik doe nu bijvoorbeeld een aantal cursussen over de hersenen, archeologie, internet en interveiligheid, spelen, onderwijs in een veranderende wereld, MinecraftEDU, Songwriting, fotografie en het schrijven van fictie.

Je leest het al, ik heb het behoorlijk druk met al die cursussen. Wat ik vooral fijn vind aan die cursussen is dat je ingeleid wordt in een bepaald thema en dat alle informatie daarover binnen die cursus te vinden is. Eigenlijk is het net als het lezen van een boek, alleen doe je het dan via een cursus waar interactie met anderen mogelijk is. Je kunt zelf bepalen hoeveel energie je in een cursus steekt en in welk tempo je door de cursus heen gaat. Als een cursus niet is wat je ervan verwacht had, of als je het aantal cursussen dat je volgt toch iets te veel vindt, kun je gemakkelijk de cursus verlaten. Zelf doe ik de cursussen op verschillende manieren. Er zijn er een aantal waar ik actief aan deelneem en een aantal waarbij ik de teksten lees en de videocolleges bekijk, de quizzen maak, maar geen opdrachten inlever en niet deelneem aan de discussies. Juist die vrijheid vind ik erg fijn en zorgt ervoor dat ik de cursussen allemaal erg waardeer.

De beste cursus waar ik tot nu toe aan heb meegedaan, is toch die van de universiteit van Groningen. Dat zeg ik niet om de RuG te promoten, maar het is wel zo dat je nog steeds mee kan doen, mocht je dat willen! De cursus ‘Decision making in a complex and uncertain world’ vind ik niet alleen erg interessant, maar heeft ook iets meer niveau dan de andere cursussen. Het gaat vooral over hoe sociale systemen zich ontwikkelen. Het heeft raakvlakken met verschillende disciplines, maar ik denk dat het het dichtste bij sociologie ligt.

Wat kun je met MOOC?

Massive Open Online Courses kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Het is mogelijk deelnamecertificaten aan te vragen nadat je deelgenomen hebt aan een cursus. In Amerika vormt dat zelfs een waardevolle aanvulling op je CV. Ik vind dat niet terecht, omdat je soms al een deelnamecertificaat kan krijgen als je slechts de helft van de cursus hebt doorlopen. De meeste stappen in de cursus kun je simpelweg doen door aan te geven dat je het doorlopen hebt. Zo kun je dus, zonder de cursus daadwerkelijk te doen, een deelnamecertificaat verkrijgen. Dit is niet altijd zo. Sommige cursussen stellen verplicht dat je bepaalde opdrachten inlevert of dat je een bepaald aantal keren deelneemt aan de discussie. In dat geval heeft het certificaat natuurlijk meer waarde.

Je kunt de cursussen ook gebruiken zoals ik dat doe. De cursussen zetten de informatie over een bepaald onderwerp bij elkaar en geven dus op een eenvoudige manier veel informatie over dat onderwerp. Je gebruikt de cursussen dan vanuit je interesse, om meer te weten te komen over de onderwerpen die je interessant vindt.

Een derde toepassing is vooral waardevol voor mensen die een studiekeuze moeten maken. Als je echt niet weet wat je leuk vindt, kun je eens een lijst met cursussen bekijken om te zien waar je hart sneller van gaat kloppen. Alleen het bekijken van de lijst geeft al een inzicht in je interesses. Vervolgens kun je natuurlijk de cursus gaan doen, om te kijken of je het echt interessant vindt.

Een nadeel is wel dat vrijwel alle cursussen in het Engels zijn. Voor veel mensen zal dat geen probleem zijn, maar voor sommigen natuurlijk wel. Dat is erg jammer, maar er zijn dan gelukkig ook wel weer cursussen die helpen met het leren van de Engelse taal. Wanneer je dus moeite hebt met het Engels, kun je daar eens naar kijken, maar als je echt totaal geen Engels kunt, wordt het erg lastig. Voor degenen voor wie Engels geen probleem is, ligt er een wereld van kennis open door deze gratis online cursussen. Ik zou zeggen: maak er gebruik van!

Advertenties

Commentaren op: "Massive Open Online Courses" (2)

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: