Schrijfsels over wat me aan het denken zet

Vorig jaar rond deze tijd ging ik overstag: ik kocht een e-reader. De reden was in eerste instantie dat de e-reader gemakkelijker mee te nemen is op fietsvakantie dan een papieren boek: je kunt er meerdere boeken opzetten, zonder dat het meer ruimte inneemt en meer weegt en de kans op beschadiging is kleiner. Uiteindelijk was er iets mis met mijn e-reader en had ik hem net niet op tijd terug om hem mee te nemen op vakantie. Na een jaar kan ik wel iets vertellen over mijn ervaringen met de e-reader: is het een aanrader of een afrader?

Een e-reader heeft een aantal voordelen: je kunt het makkelijk meenemen als je op vakantie gaat of een dagje weggaat. Het leest niet onprettig (hangt wel enigszins af van het merk en type) en je kunt goedkoper en gemakkelijker aan boeken komen. Je hoeft er niet voor naar de winkel en als je wilt kun je op meerdere manieren aan gratis boeken komen (via de bibliotheek, via kennissen of via illegale sites). Zo kreeg ik van een kennis nogal wat e-books. Daarmee had ik best een paar jaar vooruit gekund. Een ander voordeel is dat je geen dikke zware boeken op je schoot hoeft te hebben. Ook heb je geen problemen met het vinden van de pagina waar je bent gebleven, want dit wordt automatisch bijgehouden. Geen boekenlegger nodig dus.

Maar een e-reader heeft ook zeker wat nadelen. Ik kan hierin enkel afgaan op mijn eigen ervaringen, dus mogelijk gelden bepaalde nadelen niet bij andere e-readers. Een nadeel is wat mij betreft dat vooruit bladeren niet gemakkelijk gaat. Daardoor kan ik niet even kijken hoeveel pagina’s ik nog moet tot het volgende hoofdstuk, waardoor ik minder geneigd ben door te lezen tot het hoofdstuk uit is en ook om met een nieuw hoofdstuk te beginnen als ik net eentje heb uitgelezen. Ook terugbladeren gaat lastig, dus als je even iets wilt terugzoeken, is dat erg onhandig.

Een tweede nadeel is de hoeveelheid tekst die op een pagina staat. Nu kun je dat zelf instellen, maar hoe meer tekst er op de pagina staat, hoe kleiner de letters worden. Weinig tekst per pagina zorgt ervoor dat het langzamer leest, je moet meer bladeren en je komt er minder snel doorheen (tenminste, dat is mijn persoonlijke ervaring).

Een derde nadeel is waarschijnlijk inherent aan mijn e-reader: nu na een jaar loopt de batterij al erg snel leeg. Nu had ik dus ook niet meteen de allerduurste gekocht, aangezien ik niet zeker wist of ik het prettig zou vinden. De mijne koste iets van zestig euro. Bij een duurdere e-reader verwacht ik dat dit batterijprobleem er niet zal zijn.

Al met al merk ik dat ik een e-book er minder snel bij pak dan een gewoon boek. Ik doe langer over een e-book en ik vind het minder prettig lezen dan een gewoon boek. Een e-reader zou ik daarom niet aanraden als vervanger van het papieren boek, maar wel als alternatief bij vakanties of dagjes weg.

Dus…

Ik ben weer lid geworden van de bibliotheek.

 

Advertenties

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: