Boekrecensies·Persoonlijk

Het vergeten boek

Ik zit met een probleem. Een heel, heel groot probleem. En omdat het de week van het vergeten boek is, is dit misschien wel een goed moment om dit probleem met jullie te delen.

In de ‘week van het vergeten boek’ is het de bedoeling dat je een boek leest waarvan je bent vergeten dat je het hebt, of wat ook mag, dat je het niet vergeten bent, maar dat je er tot nu toe niet aan toe kwam om het te lezen. Maar mijn probleem gaat niet zozeer over de boeken die ik heb. Of nou ja, misschien wel een beetje.

Kijk, ik heb een boekenkast met negen planken. Of eigenlijk zijn het drie kasten met elk drie planken, maar omdat ze naast elkaar staan en alle drie Billy heten, noem ik het één boekenkast. Vorig jaar, toen ik de boekenkast kocht, kon ik zeven van de negen planken vullen. Inmiddels heb ik ongeveer een plank aan boeken afgedankt en weggedaan, maar toch staan alle negen planken nu vol met boeken, voornamelijk pareltjes uit de kringloopwinkel.

Maar zoals gezegd, het probleem zit maar een beetje in mijn fysieke boekenkast. Naast die fysieke kast heb ik ook nog een digitale boekenkast, waar nog zo’n 40 e-books in staan. Maar ook dat is nog maar een klein stukje van mijn probleem. Ik heb namelijk ook nog een boekenplank in Hebban, waar de boeken op staan die ik wil lezen. Die boeken staan er niet letterlijk, het is alleen maar een wensenlijstje. En het aantal boeken dat daarvan af gaat is nog niet helemaal in balans met het aantal boeken dat erbij komt.

Die boeken die op dat wensenlijstje staan, die staan fysiek in de bibliotheek. Ook wel in de boekwinkel natuurlijk, of in de kringloop, of met een beetje geluk staan ze al in mijn kast. Maar meestal ga ik ervoor naar de bibliotheek. Als ik daarnaartoe ga, dan kies ik niet voor de klein bibliotheek in de wijk, maar voor die met twee verdiepingen in de binnenstad. Met kasten vol met boeken. Duizenden boeken. En vaak kom ik dan dus weer thuis met boeken die helemaal niet tussen de boeken van mijn ‘wil ik lezen’ boekenplank stonden, maar die ik blijkbaar toch ook wil lezen.

Alsof dat nog niet genoeg is, krijg je als lid van de bibliotheek ook nog gratis toegang tot tal van e-books en luisterboeken. En als je moe bent, is er niets fijner dan voorgelezen te worden.

Nu denk je natuurlijk: ga dan lezen, dan lost het probleem zich wel op. Maar dat is het punt dus. Ik lees best veel, maar gemiddeld 50 boeken per jaar is wel ongeveer de max. Dus stel dat ik 80 wordt, dan kan ik nog 2600 boeken lezen. En op zich klinkt dat overkomelijk, ware het niet dat al die schrijvers maar door blijven gaan. Elk jaar weer nieuwe pareltjes. Elke maand kiest het DWDD boekenpanel wel weer een boek dat op mijn ‘wil ik lezen’ plank belandt.

Dus heel leuk hoor, zo’n week van het vergeten boek, maar waar moet ik beginnen?

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s